ויהי אור: מדריך מקוצר לגופי תאורה | | 1 בפברואר 2012
איך מתחילים בכלל לדבר על תאורה? תאורה היא עולם שלם של יופי, עיצוב, אווירה, אבל גם מונחים מקצועיים, אילוצים, מחירים וחשמל. בשבועות הקרובים אני אנסה להביא מעין מדריך מקוצר לנושא, שזהו החלק הראשון שלו.
הכל התחיל בחנוכה, כשחשבתי שיהיה נחמד להעלות לדף הפייסבוק שלנו גופי תאורה אהובים במיוחד לרגל חג האור. מה שלא הבאתי בחשבון היה שהפורמט קצר מלהכיל כל מה שהיה לי לומר עליהם. אז בואו נתחיל בשלושה סוגים של תאורה:
כשמעצבים חדר, כדאי להביא בחשבון את שלושת סוגי התאורה שלמעלה. הסוגים הללו לא מתייחסים לסוג הנורה או היכולות הטכניות של הגופים (על כך בהמשך) אלא לתפקיד של גופי התאורה. בחרתי להביא את המונחים באנגלית, מפני שהם מסבירים היטב את תפקידו של כל גוף תאורה.
Overhead: גוף תאורה שצמוד לתקרה או תלוי ממנה. בארץ, אנשים רבים מסתפקים בגוף מסוג זה כדי להאיר חדר שלם ולכן גם משתמשים בו בנורות בעוצמה גבוהה. רוב המעצבים בעולם מתייחסים לכך כטעות עיצובית חמורה, שפוגמת באווירה וגורמת לכל אדם (או רהיט!) שנמצא בחדר להיראות איום ונורא. ההמלצה היא להימנע מלהסתמך על הגופים האלה בתור מקור האור היחיד, ולהוסיף להם גופי תאורה מהסוגים שאפרט בהמשך או תאורה שקועה (כמו ספוטים). עוד טיפ שיכול לעזור: התקינו עמעם (דימר) שיאפשר לכם לעמעם את האור ולהתאים אותו לאווירה לפי הצורך או האירוע.
Task: כמתבקש משמם, אלה פשוט גופי תאורה שמסייעים לנו לבצע פעולות מסוימות. מנורות תלויות שמשתלשלות מהתקרה עד קרוב למשטח העבודה במטבח מסייעות לנו לבשל, מנורות קיר או שולחן לצד המיטה מאפשרות לנו לקרוא ומנורות עבודה עוזרות לנו לעבוד (או להעביר את הזמן בפייסבוק… דחייני כל העולם, התאחדו!).
Accent: אלה גופי תאורה שמגיעים למלא את החלל שנוצר ברווח בין שני הסוגים שמנינו קודם. גופי התאורה הללו יכולים להיות אביזרים דקורטיביים בפני עצמם ו/או להוסיף תאורת אווירה לחדר. זה המקום שבו גם מי שפוחדים להתפרע עם התאורה המרכזית של החדר יכולים לתת דרור לטעם ולגחמות שלהם (אצלי אלה מנורות וינטאג' שאני מתאהבת בהן באיביי או אצל אבי ממוגרבי).
כעת, כשברור לכם לאילו סוגים של תאורה אתם עשויים להזדקק, בואו נדבר על משהו הרבה יותר מהנה: טרנדים. היום בחרתי לדבר על הטרנד התעשייתי, שהמילה טרנד לא עושה איתו חסד, מפני שהוא כבר סגנון של ממש ולא רק גחמה חולפת. הסגנון הזה מושפע מגופי התאורה מהסוג השני שדיברנו עליו, אבל המעצבים שקיבלו ממנו השראה התפשטו גם לכיוון תאורת האווירה ותאורת התקרה.
על מעצב התאורה האגדי סרז' מואיל כבר סיפרנו לכם בחנוכה (כאן). גופי התאורה של מואיל הם אמנם בלתי נגישים לרובנו (עם מחירים שמתחילים החל מ-3000 דולר במקרה הטוב) אך הם היוו השראה – מאוד מאוד מילולית – לרבות מהרשתות בחודשים האחרונים. רשת West Elm האמריקאית הגדילה ועיצבה סדרת גופי תאורה יפהפיים שראויים לכבוד בפני עצמם (מס' 2), וגם איקאה וקארה הוציאו גרסאות משלהן. בהשראת מנורות העבודה המסורתיות, אתם יכולים לראות את מנורת הקיר של House Doctor (להשיג בארץ בגלוריה מונדי) ואילו את טרנד הנורות החשופות מייצגים כאן אהילים של House Doctor (מס' 1) וגוף תאורה של One Bedroom (חנות שווה בפני עצמה באזור שוק הפשפשים ביפו – מס' 5).
מה דעתכם על הסגנון התעשייתי? אתם מתחברים אליו, או לחלק ממנו? אני, למשל, מאוד אוהבת את כל הגופים שמציגים לראווה נורות חשופות, בעוד שבעלי וחלק מחברותיי לא יכולים לסבול אותם. איפה אתם נמצאים על הסקאלה הזו?
{צילום תמונה ראשית: נתן }
[…] המדריך המקוצר לגופי תאורה […]
אחד הדברים הכי חשובים בעיצוב הוא שימוש נכון בתאורה. המדריך הזה מקוצר ונפלא… וגם את יקירתי!
תודה תפארת!
תודה רבה לך חדוה, כנראה שהם לא ממש נלקחו ממחסני תאורה אם אני צודק.
נהנתי מאוד לקרוא את המדריך, חשוב מאוד לבחור את התאורה הנכונה לעיצוב הבית
[…] זה עוד לא נגמר! חכו לחלק השני של מדריך התאורה שלנו בימים הקרובים […]
מנורות קיר נותנות מראה חדש ומקורי לדירה שלך